Co pić podczas przeziębienia i grypy?

Grypa czy przeziębienie skutecznie psuje nie tylko samopoczucie, ale i humor. Żeby szybko pokonać infekcję i znów wrócić do pełnej aktywności, dobrze jest nawadniać organizm. Co konkretnie wypijać podczas przeziębienia lub grypy i dlaczego warto to robić?

Nawadnianie organizmu podczas infekcji

Wirus wywołujący grypę powoduje, że śluzówka nosa i gardła ulega podrażnieniu oraz przesuszeniu, a nasilający się katar i kaszel nie pozwalają się jej zregenerować. Przyjmowanie płynów sprawia, że błony śluzowe zyskują nawilżenie, co nie tylko chroni je przed zwiększoną podatnością na podrażnienia, ale pozwala wyeliminować np. uczucie drapania w gardle. Z kolei nawilżone śluzówki nosa szybciej oczyszczają się z zalegającej wydzieliny oraz drobnoustrojów. Co więcej – przełykanie płynów powoduje, że bakterie obecne w gardle, są z niego wypłukiwane i dostają się do żołądka, gdzie następnie są trawione i skutecznie unieszkodliwiane. Drugim istotnym aspektem nawadniania organizmu w czasie infekcji jest gorączka i jej skutki, czyli utrata wody w procesie pocenia, a wraz z nią cennych mikroelementów. Żeby uniknąć odwodnienia i jednocześnie zapewnić sobie właściwy poziom elektrolitów, trzeba dużo i często pić.


Tradycyjne mikstury do picia

Wśród domowych receptur na przeziębienie warto wymienić gorące mleko z czosnkiem i miodem oraz syrop z cebuli. Działają łagodząco na objawy przeziębienia i grypy, ponieważ zawierają substancje odpowiedzialne za zwalczanie stanów zapalnych i bakterii.


Zdecydowanie przyjemniejsza w smaku będzie herbata z cytryną i miodem, która rozgrzeje organizm, wzmocni układ odpornościowy i dostarczy do organizmu niezbędnych mikroelementów. Miód dodatkowo zadziała łagodząco na śluzówkę gardła i pomoże pozbyć się dyskomfortu związanego z kłuciem czy drapaniem.


W czasie infekcji można także wypijać rosół. Podczas jego gotowania, do bulionu uwalnia się cysteina, powodująca m.in. łatwiejsze odkrztuszanie wydzieliny. Parujący rosół dodatkowo udrożni zatkany nos i rozgrzeje organizm. Składniki odżywcze pomogą z kolei nabrać sił do dalszej walki z infekcją.


Zioła, soki i woda mineralna

Podczas przeziębienia i grypy warto wypijać także ziołowe napary, ponieważ mają właściwości odkażające i wzmacniające układ odpornościowy. Można sięgnąć po lipę, rumianek czy miętę pieprzową. Dobrym pomysłem będzie spożywanie naparu herbaty z miodem. Na przeziębienie poleca się również picie soków z dużą zawartością witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i nie pozwala wirusom dostać się do organizmu.


Fani wody mineralnej powinni wybierać takie, które zawierają powyżej 500 mg wszystkich składników mineralnych na litr. To gwarantuje dostarczenie do organizmu elektrolitów, traconych np. podczas gorączki i pocenia się.


Płynne formy leków

Przy nasilonych objawach dobrze jest sięgnąć po lek o kompleksowym działaniu, w formie umożliwiającej jego wypicie. Przykładem może być Fervex, który zawiera 3 składniki aktywne: paracetamol obniżający gorączkę i działający przeciwbólowo, feniraminę udrażniającą nos i zatoki oraz witaminę C – poprawiającą pracę układu odpornościowego i skracającą czas trwania infekcji. Proszek z saszetki należy rozpuścić w wodzie i wypić, niezależnie od posiłków. Płynna postać leku zapewnia wysoką szybkość wchłaniania substancji leczniczej. Lek podany w takiej formie zaczyna działać szybciej, niż tradycyjna tabletka, dodatkowa nawadnia organizm i kompleksowo łagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Zachęcamy do głosowania:
stars for item with id = someItemID will appear here